Asadar am sa revin asupra primului vin destupat, un Morellino di Scansano 2006 numit La Mora, produs din sangiovese (min 90%) al carui parfum e imposibil sa nu il remarc, gust lung, amplu, de fructe (rodii coapte as zice) sofisticat fara sa fiu deloc exagerat m-au facut sa retin numele vinificatorului Cecchi si sa fiu tentat sa-l caut prin rafturi pe viitor.
miercuri, 3 decembrie 2008
La Mora - Morellino di Scansano 2006
Asadar am sa revin asupra primului vin destupat, un Morellino di Scansano 2006 numit La Mora, produs din sangiovese (min 90%) al carui parfum e imposibil sa nu il remarc, gust lung, amplu, de fructe (rodii coapte as zice) sofisticat fara sa fiu deloc exagerat m-au facut sa retin numele vinificatorului Cecchi si sa fiu tentat sa-l caut prin rafturi pe viitor.
luni, 17 noiembrie 2008
Sicilia intr-un pahar cu vin
Si cum am avut de unde alege (si aici tin sa precizez ca marea majoritate a vinurilor de import din meniu erau aduse de Cramele Recas) nu mi-a fost foarte usor. Am mers pe mana unui Nero D'avola I.G.T. Sicilia 2007 de la Piccini pe care ii cunoscusem prin intermediul unui Chianti cu ceva vreme in urma.
Despre Nero D'avola auzisem, stiam deci ca e un soi specific Siciliei, dar a fost prima data cand am gustat din robustetea si gustul taninos (usor dulce, dar sec ca vin) al acestui soi.
Am sa indraznesc sa spun ca acest soi merita o invechire pentru ca e genul de vin care promite de la prima gura ca poate mai mult. Nu ramane decat sa il incercati si voi.
Castel Starmina - D.O.C. 2007
Castel Starmina este ultima mea descoperire (via vinul.ro) de la Vinarte. Este un merlot relativ tanar, cu aroma profunda si gust mineral pe care producatorul mai sus amintit doreste probabil sa il pozitioneze pe aceiasi treapta cu celalalt Castel...Bolovanu. N-am inteles insa de ce o iau fonturile in sus pe eticheta merlotului, dar nu asta era scopul acestui text asa ca...incercati-l. Sfintii Mihail si Gavril (La multi ani tuturor!)sunt o ocazie numai buna pentru un astfel de vin, nu?
duminică, 28 septembrie 2008
3 Brunello, o sampanie si un mot
Sambata asta cea mai mica nepotica a mea, Sofia s-a tuns pentru prima data. Cu alte cuvinte i s-a luat din mot. Prilej de sarbatoare nu?
Cu aceasta ocazie am avut prilejul sa gust din cateva vinuri de exceptie. Este vorba de 3 Brunello de Montalcino, apartinand unor producatori diferiti: Banfi, Melini si Alessandro III. 3 toscane veritabile! Toate platind tributul vinului pe care-l poarta pe eticheta si care (stiu ma repet) iti promite inainte de a-l pune in pahar.
Desi nu am vrut eu sa ma laud cu proaspata admitere la cursurile de master despre vinuri, inevitabil unii dintre participanti aflasera (fie de la mine fie pur si simplu pentru ca citisera comentariile de pe blog) asa ca a venit si intrebarea care e mai bun (nu ca as fi un avizat).
Cred insa cu tarie ca de la un anumit nivel e greu si de ce nu si nedrept sa faci clasamente. Daca ar fi insa sa fac o diferenta intre cele trei as zice ca Melini e ceva mai moale si mai rotund ca celelalte doua, iar Alessandro III ceva mai tare, mai aspru in timp ce Banfi este ceva mai echilibrat. Restul? E can-can.
Am spus intamplare pentru ca pe langa cele 3 toscane de care v-am vorbit am baut si un pahar dintr-o sampanie autentica - Veuve Clicquot Posardin, pentru ca poate stiti ca daca face bule nu e suficient sa zici ca ai baut sampanie cum poate la fel de bine stiati ca Champagne nu trebuie insotit pe eticheta de apelativul AOC ;).
luni, 22 septembrie 2008
Shiraz Sunrise sau 300 de zile cu soare
luni, 25 august 2008
Bianco di Pitigliano D.O.C. 2007
In fine, revenind la cauzele mentionate anterior si mai exact la a doua dintre ele personal pentru mine intoarcerea asa numitilor italieni pe langa revederea unor prieteni si rude ce se afla in aceasta situatie imi aduce numai beneficii pentru ca am ocazia sa intru in contact cu Italia pe care o admir atat de mult. Si nu pentru ca ii aud pe unii pe strada vorbind romaliana ci pentru ca mai de fiecare data am ocazia sa mananc paste facute de sora mea si face niste paste extraordinare sau de ce nu sa mai beau un vin.
Ei da, aici vroiam sa ajung si ca sa fiu si mai precis vinul de care vroiam sa va spun doua vorbe este un Bianco di Pitigliano 2007 – D.O.C facut (evident) la Cantina di Pitigliano. Vinul este fara indoiala unul cinstit, cu un aer tineresc si parfum de iarba proaspat tunsa. Numai bun pentru o zi calda de vara daca e bine racit.
Vinul (in general de aceasta data) mai are o particularitate aceea ca te face curios sa aflii mai multe despre el, si despre locul de unde vine. Fiecare sticla de vin are in spate o poveste doar a ei. Asa se face ca am fost curios dupa sa aflu mai multe despre Pitigliano. Am aflat ca aceasta localitate cu origini etrusce este cunoscut drept micul Jerusalim, iar pozele cu acest mic orasel m-au facut sa il adaug pe lista lunga a locurilor pe care imi doresc sa le vizitez. Cine stie, poate vara viitoare…
Nota: Sursa imaginii de mai sus - wikipedia.
Nota: Publicat deasemenea si aici.
luni, 4 august 2008
Chardonnay Purcari 2005
Sa bei un chardonnay facut in
duminică, 25 mai 2008
Amarone della Valpolicella
Ei bine producerea unui astfel de vin este o adevarata poveste, strugurii ajungand sa fie transformati in vin pe vremea cand alte soiuri sunt deja asezate comod in buchetul lor. Asta pentru ca pentru creearea vinurile Amarone, produse exclusiv in regiunea Valpolicella, strugurilor li se pregateste un pat de bambus pe care acestea se odihnesc pana la momentul optim.
Vine apoi intrebarea firesca: pentru ce atata efort? Ei bine...mi-e teama ca n-am sa va pot sau pur si simplu n-am sa vreau sa va raspund. Poate si eu as fi stat sa ma intreb daca n-as fi avut parte de o degustare ad-hoc de doua vinuri din acest tip ieri, degustare in urma careia si raspunsul a venit la fel de firesc ca si intrebarea pe care o aminteam. N-am sa vi-l spun totusi asa cum am zis pentru ca poate ar fi greu de gasit cuvintele cele mai potrivite si daca v-am facut macar ceva mai curiosi atunci pot spune ca mi-am atins scopul.
Cele doua italiene poarta ambele pe eticheta anul Domnului 2004 si daca e sa le mentionez in ordinea intrarii lor in scena primul poarta numele Carlevari iar cel de-al doilea Sartori. Dupa cum am mai spus si in trecut nu imi sta in fire sa fac comparatii prea riguroase si ar fi putin nedrept pentru ca cele doua vinuri despre care va vorbesc azi sunt cu multe clase peste unele vinuri despre care am vorbit pe acest blog. Am sa spun totusi ca as da cateva puncte in plus celui de-al doilea desi nu sunt prea sigur ca acestea nu se datoareaza doar faptului ca a venit dupa ce primul a potolit deja pofta si setea si a avut ceva mai mult timp la dispozitie sa se deschida, sa se lase descoperit.
luni, 19 mai 2008
Italia - Franta si retur
Daca ar fi sa o luam cronologic ar trebui sa incep cu pastele cu ton (la care trebuie sa recunosc ca Nico este specialista) pe care le-am pregatit si mancat sambata si la care am asociat un agreabil vin rose de la vecinii francezi. Este vorba de un Cotes de Provence despre care auzisem doar si de care am fost placut impresionat datorita combinatiei de arome placute de fructe si nu in ultimul rand al prospetimii lui.
Pentru a justifica returul din titlul acestui post am sa va mai spun doar ca duminica am avut ocazia sa ma vad cu niste prieteni ceva mai vechi alaturi de care am facut pronosticuri pentru europene sau am facut si desfacut planuri de vacanta la un pahar de vin sicilian (Gaio - Roccamora), care fara sa fie un etalon este totusi vin si inca un advertisment ca nici vara asta nu renunt la ideea ca si vreme calda se poate bea vin, lucru despre care am mai vorbit mai mult aici si aici.
duminică, 11 mai 2008
Luna Rossa - Vila Zorilor by Vinarte
Nota: Publicat deasemenea si aici.
luni, 5 mai 2008
Cornetto 2006
Ei bine primul lucru care ma opreste de multe ori sa fac acest lucru este acela ca nu am pregatirea necesara sa o fac. In al doilea rand cred cu tarie ca peste tot, deci inclusiv si la vinuri, totul depinde de gustul fiecaruia. Asfel un vin care poate sa nu-mi placa mie poate fi foarte apreciat de altcineva cu preferinte diferite. Ca sa nu mai spun de faptul ca vinul prin esenta lui e ceva pretentios de fel, fiecare grad Celsius, forma paharului, mancarea sau chiar guma de mestecat pe care aproape ca uitasei ca tocmai ai aruncat-o pot schimba foarte mult perceptia despre un vin.
Poate inca de cand ati inceput sa cititi randurile astea v-ati asteptat ca vinul despre care vreu sa vorbesc nu e unul de top. Ei bine nu e. Si poate e putin nedrept sa il blamez tinand cont ca am baut vinuri mult mai proaste, dar mai ales pentru ca vinul nu are un defect evident (cum imi amintesc acum ca am mentionat la un vin pe acest blog) ci doar nu are acel ceva care sa iti sara in cerul gurii si sa vrei sa il plescai ca atunci cand bei in vin bun pe care il mananci mai mult decat il bei.
miercuri, 30 aprilie 2008
Chianti la puterea a doua
Stiu, nu e foarte indicat sa scriu despre doua vinuri asemanatoare (cel putin ca soi) in acelasi timp. Risti sa faci comparatii pe care eu unul nu le doresc. E la fel de gresit sa iti termini gloantele prea repede (a propos de calibru) ci e mai bine sa pastrezi macar cateva pentru mai tarziu. Cu toate astea faptul ca am adus vorba de Chianti m-a facut sa nu ma pot abtine sa mentionez un alt vin din acest soi a carui corpolenta si rotunjime il fac un bun insotitor la o masa copioasa chiar si daca ai la ea invitati ceva mai pretentiosi in materie de vin, pe care am avut ocazia sa il beau nu cu foarte multa vreme in urma.
Desigur, am citit si eu faptul ca Banfi, care este producatorul acestui Chianti 2006 - D.O.C.G, a fost implicat in oarece scanadaluri in special in ceea ce priveste continutul celebrului Brunello, dar deocamdata raman la parerea ca atunci cand ai o sticla de Banfi in mana ai sigur o sticla de vin si o mica bucata de Italie cu tine.
P.S.: Si pentru ca nu peste foarte multa vreme ma voi intalni cu cativa buni prieteni cu care am avut ocazia sa lucrez si pentru ca am promis ca o sa vin cu un vin bun (ca tot ma dau/iau eu/ei cunoscator :)) ) pot sa zic ca ma gandesc serios ca acesta sa fie un Chianti. Om vedea ce-o iesi.
Nota: Publicat deasemenea si aici.
joi, 24 aprilie 2008
vinul.ro pe hartie
sâmbătă, 12 aprilie 2008
Ayios Elias - vin de manastire
Nota: Publicat deasemenea si aici.
duminică, 9 martie 2008
Centine Banfi 2004
Mi-a fost putin frica ca dupa vinurile tocmai prezentate, odata cu intoarcerea in tara, si post-urile despre vin vor reveni la experiente mai putin spectaculoase si evident mai...romanesti (nu ca ar fi ceva negativ in asta), dar...(din fericire exista exista un dar) cu ajutorul cumnatului meu care m-a invitat azi la o masa si la un pahar de vin, am reusit sa aman aceasta trecere, sau poate doar mi-am ingreunat-o.
Spun asta pentru ca Centine-ul 2004 de la Banfi pe care l-am baut impreuna, e un vin spulberator, extrem de echilibrat (?!? Sangiovese 60%, Cabernet Sauvignon 20%, Merlot 20%) si cu un finis de mare campion.
Nota: Publicat deasemenea si aici.
joi, 6 martie 2008
Lovituri in stil italian
Prima lovitura: Un Brunello di Montalcino – Casisano Colombaio 2001. Orice persoana mai mult sau mai putin avizata in ale vinului a auzit foarte probabil de Brunello, de fapt acesta este si singurul punct slab pe care i l-am gasit acestui vin: faptul ca eram pregatit si aveam asteptari mari de la el. Restul? Nu a putut decat sa confirme aceste asteptari, un vin amplu si grav cu miros intens, un mixt de arome de fructe coapte si piele si un gust pe masura.
A doua: Spuneam putin mai devreme ca Brunello are reputatia unui vin foarte bun si ai intotdeauna asteptari mari de la el. Cel de-al doilea vin insa se afla oarecum intr-o situatie diferita asta desi anul din care provenea 1988 il putea da oarecum de gol. Sper sa nu ma condamnati prea tare daca o sa imi permit sa aseman putin cele doua vinuri, asta pentru ca atat Brunello-ul mentionat anterior cat si Chianti-ul Il Grigio San Felice au ambele o vigoare (desi diferite, distincte, dar sobre amandoua) care te fac sa iti reconsideri pareri, sa modifici clasamente, iar gustul de cirese amare a acestui Chianti te face sa te gandesti la cate surprize iti poate oferi invechirea unui vin bun.
Nota: Publicat deasemenea si aici.
vineri, 15 februarie 2008
Rose de Roumanie
Gust intens de fructe, bine legat si serios din fire, desi te poate induce putin in eroare zambetul lui strengaresc de rose sunt caracteristicele cupajului de Merlot si Burgund mare pe care cei de la Carl Reh Winery l-au botezat Rose de Roumanie.
Mai adaug doar ca vinul a fost ca recomandare (la mancarea comandata) a somelierului de la Casa Iancului, un local despre care daca n-ati auzit cel putin pentru faptul ca aici au avut loc o serie de degustari despre care ati putut citi mai multe pe vinul.ro, va recomand sa treceti atunci cand vreti sa beti un pahar de vin cu prietenii si sa gustati mancaruri traditionale romanesti.
Nota: Publicat deasemenea si aici.
sâmbătă, 9 februarie 2008
VinVest 2008
Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara
Organizeaza
VINVEST - Salonul International de Vinuri Timisoara.
In perioada 18-20 aprilie 2008 se desfasoara la Timisoara Salonul International de Vinuri VINVEST 2008.
Salonul se adreseaza :
- producatorilor de vin si distribuitorilor acestora ;
- importatorilor de vin, bunuri si servicii romanesti ;
- producatorilor si distribuitorilor de accesorii, ambalaje ;
- producatorilor si distribuitorilor de materii prime, materiale specifice pentru vin;
- producatorilor si distribuitorilor de echipamente si tehnologii pentru vin;
- materiale si tehnologii pentru constructii si amenajari crame;
- producatorilor de material saditor de vita de vie, produse pentru protectia culturilor, ingrasaminte;
- masini si unelte agricole, aparate pentru aplicari fito-sanitare;
- literatura de specialitate.
Organizatorii fac toate eforturile pentru a avea prezenti jurnalisti din tara, strainatate si un important sector de importatori din tari tinta ale exportului romanesc de vin cum sunt: Rusia, Germania, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Ungaria, Austria, Franta, Anglia, Italia, Belgia, Luxemburg, Republica Moldova, Canada, China, Bulgaria, Spania, Elvetia, SUA.
Ca o latura a promovarii vinului romanesc, sunt lansate proiecte cu importante agentii de turism pentru a avea ca vizitatori grupuri organizate de turisti din tara si strainatate.
Cu ocazia acestui eveniment veti putea aprecia oferte nationale si internationale de vin, veti putea degusta, compara si selecta produsele prezentate.
Primirea exceptionala si ambianta particulara a salonului va vor permite sa legati relatii comerciale foarte puternice.
VINVEST 2008 organizeaza a treia editie a Concursului National pentru cele mai bune vinuri si bauturi alcoolice.
Locul de desfasurare al salonului este la Centrul Regional de Afaceri Timisoara, un complex generos de 5.500 mp cu o sala expozitionala de 1800 mp dotata si echipata la standarde europene, zece sali de conferinta, parcare cu o capacitate de 200 locuri, fast food, bar, situat pe str. Eroilor de la Tisa nr 22.
Persoana de contact :
Lucia PIRVU
Expert Degustator
Director VINVEST
Mobil:004 0721 55 00 84
Tel: 0040 356 311 925
Fax: 0040 356 311 926
e-mail: vinvest@gmail.com
web: www.vinvest.ro
miercuri, 6 februarie 2008
Terroir
Sursa: http://www.terroir-france.com/index.html
luni, 28 ianuarie 2008
Vinestral Blanco
Nota: Publicat deasemenea si aici.
marți, 22 ianuarie 2008
Cat de important este paharul?
Montepulciano d'Abruzzo
Nota: Publicat deasemenea si aici.