joi, 30 iulie 2009

Fetzer Valley Oaks - Chadonnay 2006

Desi in Romania nu este atat de cunoscut, Chardonnay-ul este cel mai apreciat soi dintre cele folosite pentru vinurile albe. Americanii au facut o adevarata pasiune pentru acest tip de vin si asta se poate vedea in multe filme cand, vrei sau nu vrei, cineva isi comanda un Chadonnay californian, dar despre asta am mai amintit cu ceva vreme in urma.

Ieri am reusit sa incerc un astfel de vin californian care mi-a lasat o impresie foarte buna. A fost, ce-i drept, pus in valoare si de un ton asezonat cu sos de tamarinde si alte bunatati.

Nas proaspat, arome de ananas si mere coapte, Chardonnay-ul Valley Oaks din 2006 nu abunda in baric si isi pastreaza astfel caracterul reconfortant. Din cate am citit asta se datoreaza faptului ca doar o treime din cantitatea de vin are contact cu lemnul restul de doua treimi fiind pastrat in vase de inox. Daca nu va dati deci in vand dupa Chadonnay-urile baricate uneori in exces, dar va place in general acest soi, atunci vinul celor de la Fetzer nu poate sa nu va placa.

Nota: Publicat deasemenea si aici.

joi, 23 iulie 2009

Degustare de grup - tema libera II (vin rosu)

Tema

Daca Picasso a avut o perioada albastra si una roz, de ce n-am fi putut si noi avea o degustare ... rosie? Cum avusesem deja o intalnire similara , tot la Ginger evident, dedicata vinului alb, era normal sa organizam una avand ca tema vinul rosu.

Ideea generala a fost sa incercam totusi sa evitam soiurile pe care le-am incercat deja sau carora le-am putea dedica in viitor o intalnire aparte. Astfel, cele mai inspirate optiuni ar fi fost, in mod evident, fie alegerea unui cupaj, fie a unui soi ceva mai exotic, din care am fi gasitceva mai greu suficiente vinuri pe care sa le includem in vreo degustare.

Cu o singura exceptie, am reusit sa dam curs acestui plan si, pot spune ca am reusit sa adunam o serie de vinuri cat se poate de interesanta, in care au predominat vinurile frantuzesti si din care au mai facut parte un vin toscan si unul chilian.

Vinul

Iata lista completa a vinurilor si impresiile pe care mi le-am facut eu:

Campomaccione - Morellino di Scansano - 2007 (prod. Rocca delle Macie, Castellina in Chianti - Italia): Vin de un rubiniu intens, nas fin de fructe de padure; tanini netezi; baricul este destul de evident la fel ca si aciditatea; final destul de lung cu un usor iz de piele si condimente.

Belleruche - 2007 (prod. M. Chapoutier, Cotes-du-Rhones - Franta): Culoare stralucitoare; nas complex ce se dezvolta in trepte; gust de piper negru si cirese coapte, tanini usori; finalul exceleaza in nuante baricate cu tente complexe de fructe negre.

Caladiz - Mas Bruguiere - 2005 (prod. Isabelle Guilhelm & Xavier Bruguiere, Coteaux-du-Languedoc - Franta): Culoare grena, nas destul de timid; aciditate ridicata; finalul scurt dezvaluie ceva arome de fructe de padure; alcoolul desi nu foarte ridicat se simte destul de tare nefiind ajutat de suficienta aroma.

Paralelle 45 - 2006 (prod. Paul Jaboulet Aine, Cotes-du-Rhones - Franta): Culoare foarte placuta de un rubiniu stralucitor; Nasul este fructos si da usoare senzatii dulci; olfactiv vinul mai dezvolta nuante de condimente si piele; gustul este plin si destul de acid; postgustul este bogat cu usor iz de ciocolata amaruie si afumatura.

Los Challos - Cabernet Sauvignon - 2006 (Chile): Culoare aprinsa, nas condimentat, imbogatit cu note de ardei si agrise; gustul combina nuantele condimentate cu cele de cafea; destul de amarui pe final.

Chateau du Breuil - Cru Bourgeois - 2006 (Haut Medoc, Franta): Combinatie Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Petit Verdot are o culoare intensa si dezvaluie arome de prune si violete; gust cald si placut, dar nu foarte intens; taninii se simt bine pe final.

Chateau Les Jamnets - 2001 (prod. Claudes Tausin, Graves - Franta): Culoare rubinie inchisa; nuante de cacao si afumatura; gustul dezvaluie arome condimentate si pamantii; finalul invaluie cu note afumate; dupa carafare gustul s-a mai deschis, iar nuantele afumate sunt usor inlocuite de note de magiun.


Nota: Publicat deasemenea si aici.

sâmbătă, 11 iulie 2009

Luis Felipe Edwards - Rose 2008

Ofensiva mea pro-roze pe care am mai incercat-o si verile trecute continua...

Daca sunteti insa din grupul celor de care aminteam in prima fraza aici, atunci sentimentul pe care l-ati simtit atunci il veti resimti probabil si acum.

De ce? Pentru ca chilienii astia (ce-i drept alt producator) au facut ce-au facut si au scos un roze din doua din cele mai grele soiuri de struguri: Syrah si acelasi Cabernet Sauvignon.

Acum fie vorba intre noi, vinul nu are tocmai o culoare din paleta cu care suntem poate obisnuiti la un roze. Nu va luati dupa poza si, credeti-ma pe cuvant, ca ce am eu in pahar este un rosu deschis ce ar putea face invidioasa orice babeasca neagra. Nasul este puternic, ca la mai toate vinurile din aceasta tara si te trimite cu gandul la visine coapte invaluite de un usor iz de menta. Gustul este simplu si fara nimic spectaculos, dar nici nu cred ca asta si-au dorit producatorii de la acest vin. Este daca vreti, ceea ce producatorii autohtoni ar putea numi un vin popular, sau, si mai cinstit, un vin de vara, de baut dupa o ploaie calda cand asfaltul n-a apucat sa se raceasca bine. Finalul este si el scurt si nu impresioneaza, insa destul de fin si placut.

P.S.: Asteptam cu nerabdare roze-urile din Carmenere sau Cabernet Franc :).

luni, 6 iulie 2009

Eticheta - ep. VII (Marteto)

Producator: Azienda Bruni
Tara: Italia
Gama: Marteto
Vin: Morellino di scansano
An: -

miercuri, 1 iulie 2009

Degustare de grup - tema libera (alb & roze)

Degustarea de ieri a fost un adevarat maraton. Initial noi ne gandisem ca tema ei sa fie vinuri albe sau roze la alegere, pentru ca vorba aia, am ajuns la editia jubiliara cu numarul 5, am avut insa parte de cateva surprize care, desi nu s-au incadrat in categoriile mai sus mentionate, au fost foarte placute.

Pentru ca vinurile au fost foarte diferite mi-ar fi greu sa mentionez vreun clasament de aceasta data. Am sa va spun insa doua-trei cuvinte despre fiecare vin in parte cu speranta ca nu am uitat vreunul. Tot pentru ca probele au fost in numar mai mare decat de obicei si pentru ca am tot incercat sa mentinem vinurile la o temperatura potrivita fiecaruia, mi-a fost imposibil sa le prind pe toate intr-o poza asa ca am atasat o imagine doar cu o parte din ele.

Vinuri albe

Monser - Babeasca gri (prod. Senator Focsani): Un vin care pentru mine a fost mai degraba o curiozitate pentru ca pana acum nu mai incercasem decat varianta neagra a babestii; culoare firava, nas destul de persistent, gust simplu, fara nuante evidente, un vin usurel, postgust scurt.

L'Arbalete - Dezaley - 2008 (prod. Jean et Pierre Testuz, Elvetia): Un vin dintr-un soi de struguri care in Romania nu prea stiu sa se vinifice (Chasselas); culoare palida, nas fin, gust nu foarte expresiv cu usoare nuante de mar verde; din cate am inteles vinul nu se recomanda consumului imediat asa ca tind sa cred ca drojdiile ar putea deveni mai domoale in 2-3 ani.

Crai Nou - Riesling (prod. Domeniile Franco Romane): Un vin eco (la propriu), culoare placuta, nas proaspat, aciditate ridicata, se simt usoare nuante de legume verzi care se incheie insa cu o nunata amara neplacuta.

Terra Alba - 2007 (prod. Clos de Colombes): Un cupaj de Feteasca Alba si Riesling; culoare galben intens, nas fructos cu usoare arome de gem de gutui, nu da impresia unui vin proaspat insa gustul este intens cu nuante de lemn ceea ce il face foarte personal, finalul mediu si usor afumat.

La Roche Chablis - 2007 (prod. La Roche Wines, Franta): Culoare foarte stralucitoare, nas proaspat, gustul are o prospetime blanda si dezvaluie usoare arome de pere, final citric placut.

Rawson's Retreat - 2006 (prod. Penfolds, Australia): Cupajul de Chardonnay si Semillion are o culoare aurie intensa, arome fructoase placute, gust plin si echilibrat, aromele se imbin placut si dezvaluie nuante de unt, caisa dar si de vanilie, final armonios.

Vinuri roze

Merlot Roze - 2006 (prod. Domeniile Franco Romane): Culoare trandafirie, se simte o delicata aroma de zmeura, gustul debuteaza placut si usor dulceag, dar se inchide usor amarui.

Domaine Ceptura Roze - 2008 (prod. Davino): Un cupaj de Merlot si Cabernet Sauvignon, culoare somon stralucitoare, nas foarte proaspat, vin tanar, gust plin cu arome fine de piersica coapta, taria alcoolica este destul de evidenta, postgust fin si persistent.

Vinuri rosii

Enira - 2006 (Prod. Bessa Valley Winery, Bulgaria): 70% Merlot, 14 % Syrah, 10% Cabernet Sauvignon, 6% Petit Vedot; culoare caramiziu intens, nas baricat cu tente de cirese amare, gust plin si complet cu nuante de cirese amare si pruna, vin foarte consistent, postgust prelung.

Enira Reserve - 2006 (Prod. Bessa Valley Winery, Bulgaria): 67% Merlot, 16 % Syrah, 12% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Vedot; Culoare rubinie (ceva mai deschisa ca a precedentului), nuante ce te trimit cu gandul la prune uscate si scortisoare, arome usor picante, gust foarte placut, plin si complex, tanini moi, baricul este bine incorporat in celelate arome, corpolenta ridicata, postgust prelung cu nuante de mirodenii.


In loc de concluzii

Poate va intrebati care este explicatia aparitiei ultimelor doua vinuri in lista noastra cand tema era vinuri albe sau roze.
Ei bine pe langa surprizele gazdelor noastre de la Ginger, la intalnirea de aseara a mai participat si domnul Ghenadie Bobeica de la WineRo care ne-a oferitspre degustare cele doua vinuri bulgaresti care pe mine unul m-au impresionat foarte placut.

Nota: Publicat deasemenea si aici.