vineri, 21 august 2009

Degustare de grup - Rose & Merlot

Cum poate ati citit deja pe blogul lui Mihnea, ideea acestei intalniri a apartinut lui Ghenadie Bobeica de la WineRo care ne-a propus sa ne prezinte doua vinuri Enira, pe care inca nu le incercasem si carora sa le alaturam cateva vinuri romanesti.

Intalnirea a fost ceva mai mult decat o comparatie de vinuri, in primul rand pentru ca am avut parte si de cativa invitati surpriza la micul nostru eveniment , gazduit si de aceasta data, de Ginger. Primul, Domnul Profesor Liviu Grigorica, care desi prin firea lui modesta nu a vrut sa isi faca prea mult simtita prezenta, a reusit cel putin sa ne intimideze putin si sa ne faca sa ne straduim sa nu gafam prea mult in afirmatiile legate de vin. Cel de-al doilea, Domnul Mihail Rotenberg, nimeni altul decat cel care produce la Ceptura cateva Merlot-uri de exceptie cu o pasiune ce se simte in fiecare propozitie pe care o rosteste si care are legatura cu vinul.

Noile vinuri de la Enira, de la care a pornit ideea intalnirii noastre,au fost un roze si un Merlot si, cum era normal, acestea au fost si categoriile din care am ales competitoarele (desi intalnirea a fost una amicala) de la nord de Dunare.

Cum era normal am inceput cu roze-urile:

Terra Romana 2007 (Prod. SERVE, Ceptura): Cupaj de Merlot (40%) si Cabernet Sauvignon (60%) a carui culoare tinde spre portocaliu; nas fructos, nuante de piersica, vinul are corp, gustul este catifelat cu arome florale, pare insa sa nu isi sustina prospetimea pana la final.

Enira Roze 2008 (Prod. Bessa Valley, Bulgaria): Cupaj de Merlot si Shiraz, vinul are o culoare aprinsa si un nas interesant; aciditatea este ridicata; gustul este viu si in el se simt ceva nuante florale; si finalul este unul interesant, in el nuantele iau insa usor tente de fructe citrice si cireasa.

Prince Stirbey Roze 2008 (prod. Agricola Stirbey, Dealurile Olteniei): Culoare rosiatica; nas proaspat si elegant; aciditatea ridicata mi-a dat usoara impresie ca nu este suficient sustinuta de arome care, luate separat, sunt dealtfel foarte agreabile; final nu foarte lung.

... si am continuat cu Merlot:

Solaris - Merlot 2005 (prod. Oenoterra, Dealu Mare): Nasul te izbeste violent cu un miros deranjant peste care n-am reusit sa trec nici chiar dupa o aerare de 15 minute.

Prince Stirbey -Merlot 2005 (prod. Agricola Stirbey, Dealurile Olteniei): Culoare frumoasa, nas usor alcoolic; gustul este plin cu usoare note de cireasa si cacao; din pacate desi placut per ansamblu nu il pot compara cu recoltele aceluiasi producator din 2004 sau 2006 de care am fost impresionat la degustarile anterioare.

Rotenberg - Merlot 2006 (prod. Crama Rotenberg, Ceptura): Nas deosebit de complex, aproape complicat; Tanini fermi dar bine imblanziti; arome de zmeura; un vin plin, corpolent si ferm cu un final ca un happy-end.

Easy by Enira - 2008 (prod. Bessa Valley, Bulgaria): Nas cu iz de mure; gustul pare usor dulceag; un vin prietenos plin de arome fructoase; gust placut si proaspat, poate si datorita tineretii vinului; un vin cu valente gastronomice.

Menestrel - Merlot 2007 (prod. Crama Rotenberg, Ceptura): Nasul ceva mai agresiv ca al primului Rotenbeg ascunde un usor iz de coaja de paine prajita; aciditate si corpolenta buna; vinul promite multe, probabil va avea o evolutie buna in sticla.

Prince Mircea - 2006 (prod. Vinarte): Am fost putin dezamagit de acest vin pentru ca, desi nu il pot compara cu fratele mai mare al lui (Matei), ultima oara cand l-am baut mi-a placut (era ce e drept din 2005). Acum insa, mi-a lasat senzatia de un vin apos al carui nas dezvaluie tente lemnoase care insa nu par sa-l avantajeze.

Rotenberg - Merlot 2007 (prod. Crama Rotenberg, Ceptura): Nas ciocolatiu; tanini puternici, arome complexe, corpolent; putin mai astringent pe final decat cel din 2006; In post-gust vinul pare sa sopteasca insa secrete ce vorbeasc despre ambitia de a-l depasi de cel din 2006.

Cateva imagini de dinainte de eveniment:


Nota: Publicat deasemenea si aici.

Eticheta - ep. X (Tritono Old Vines)

Producator: Familia Mayol
Tara: Argentina
Gama: Tritono
Vin: Malbec
An: 2004

marți, 18 august 2009

Vinul romanesc sub lupa unui juriu strain

<...>o premiera naţională şi chiar una mondială: un juriu format din specialişti de la reviste de vinuri cu audienţă şi credibilitate din mai multe ţări ale Europei va judeca valoarea vinurilor româneşti cumpărate de la raft, adică exact acelea pe care le găseşte consumatorul autohton<...>

Mai multe detalii la Cezar pe blog.

Paralela Trapiche (sau cum nu sunt toate vinurile la fel)

Faptul ca sunt interesat de vinuri a facut sa primesc, nu de putine ori, intrebari despre acest domeniu. Vinul este un lucru interesant pentru multi, dar nu foarte multi fac ceva sa-si dezvolte acest interes. Ca in orice domeniu, lipsa de informatii este dusmanul cel mai important. Datorita acestei lipse, inca mai primesc adesea zambete ironice insotite de replica tot vinul de tara este mai bun, mai sanatos. Unora am rabdarea sa le explic ca nu e chiar asa, ca acea culoare maronie din vinul alb e o dovada clara ca acel vin ... natural nu este tocmai sanatate curata sau ca pentru a muri de la cantitatea de sulfiti din vinul imbuteliat ar trebui sa consumi intr-o zi cam 100 de sticle, in urma carora sigur ai muri din cu totul alte motive; altora nu si le raspund si eu cu acelasi zambet, deloc ironic insa.

Altii, ceva mai deschisi la minte, imi adreseaza cu totul alte intrebari, mai interesante sau pur si simplu curioase. Nu de putine ori am fost intrebat cum poti face diferenta intre doua vinuri cand toate sunt la fel. Din fericire nu e foarte greu de raspuns la aceasta intrebare. Puterea exemplului ajuta si in acest caz foarte mult.

Astfel, in urma unei discutii asemanatoare, sau, mai degraba, a curiozitatii fata de ce inseamna sa degusti un vin, manifestata de cativa prieteni am organizat zilele trecute o astfel de demonstratie ad-hoc. Nu mi-a fost usor sa ma decid ce vinuri sa aleg. Am stat si m-am gandit pret de cateva minute ce este de preferat: sa aleg un vin alb si unul rosu pentru a observa ca diferentele sunt cat se poate de mari sau sa aleg doua vinuri din acelasi soi? Pana la urma m-am decis sa aleg doua vinuri rosii facute de acelasi producator, in acelasi an si areal, dar din soiuri diferite. Si, pentru ca toate combinatiile ce mi-au trecut prin cap se bazau pe vinurile pe care le aveam eu la indemana in acel moment, pentru a pune in practica solutia la care am ajuns a trebuit sa merg pe mana unui producator argentinian: Trapiche.

Fara a fi vorba despre doua vinuri de care sa raman impresionat, exercitiul a avut insa succes. In primul rand, pentru ca Malbec-ul si Cabernet Sauvignon-ul (ambele 2007) au fost foarte usor de diferentiat, fara a fi nevoie de nici un pic de ajutor. Incepand de la culoare si terminand cu aromele din pahar, a fost lesne de inteles ca vorbim de doua vinuri diferite care au impartit insa aceiasi zona, Mendoza si acelasi an de recolta.

Dat fiind faptul ca audienta a fost majoritar feminina, Cabernet Sauvignon-ul s-a bucurat de un mai mare succes in fata unui Malbec ceva mai razvratit, mai energic si de ce nu, mai barbatesc.

Trecand peste acest aspect si eu am considerat Cabernet Sauvignon-ul mai bine facut, dar hai mai bine sa va zic doua vorbe despre fiecare.

Trapiche Varietals - Malbec 2007 (prod. Trapiche, Argentina, Mendoza): Rosu - rubiniu, nasul puternic ce sare din pahar dezvaluie arome de visina si lemn (vinul a fost probabil tratat cu chips-uri de stejar sau o metoda asemanatoare); gustul este proaspat, nu foarte corpolent, in el se simte aceiasi aroma de visina regasita si la primul contact, dar si usoare note pamantoase; tanini sunt putin cam asprii; finalul este mediu, fara sa impresioneze ca intensitate.

Trapiche - Cabernet Sauvignon 2007 (prod. Trapiche, Argentina, Mendoza): Comparativ cu primul vin nasul este ceva mai domol, iar culoarea ceva mai caramizie; se simt atingeri usoare de cirese negre si pruna, care se simt in vin si odata gustat; in plus, ceva note florale (liliac); tanini moi; finalul nu foarte lung, dar curat si placut.


Nota: Publicat deasemenea si aici.

luni, 17 august 2009

Despre dopurile de aluminiu si Cramele Halewood

Utilizarea dopurilor de aluminiu sau de tip screw-cap nu mai este demult o noutate. Aceasta solutie este folosita de ani buni de multi producatori, cu precadere de cei din lumea noua insa, nu de putine ori, parerile despre acest tip de dopuri sunt, oarecum pe nedrept, unele negative. Spun oarecum pe nedrept pentru ca, desi tehnic vorbind, dopurile cu filet ofera vinului conditii favorabile in lupta cu mediul inconjurator, personal mi-e greu sa-mi inchipui disparitia totala a dopurilor de pluta carora le gasesc vina ca dau deschiderii unei sticle de vin un farmec aparte.

Nu de putine ori, acest tip de dop creeaza falsa impresie ca e vorba de un vin prost. Nimic mai fals. Am baut de exemplu vinuri australiene sau nou-zeelandeze cu astfel de dop cu mult peste unele care folosesc metoda traditionala de imbuteliere. Este adevarat ca niciodata nu vei vedea un screw-cap la o sticla de Opus One sa zicem, dar o catalogare ca cea tocmai amintita este, dupa parerea mea, gresita.


In aceste conditii, utilizarea de catre un producator roman a unei astfel de solutii mi se pare un semn de curaj. Am citit, in cateva randuri, ca piata romaneasca, inca prea putin matura, nu ar fi pregatita pentru asa ceva. Poate ca asa este, poate ca nu. In orice caz, cei de la Halewood si-au asumat acest risc si au scos pe piata sticle cu astfel de dopuri. Am descoperit acest lucru intamplator cand am comandat zilele trecute o sticla de Pinot Noir - Prahova Valley Reserve si sunt curios ce succes vor avea aceste vinuri.

duminică, 16 august 2009

Eticheta - ep. IX (O’Shea Riesling - Cease & Desist)

Producator: O'Shea Scarborough Winery
Tara: S.U.A
Gama: Cease & Desist
Vin: Riesling
An: 2007

marți, 11 august 2009

Eticheta - ep. VIII (Edmunds St. John)

Producator: Edmunds St. John
Tara: S.U.A
Gama: -
Vin: Pinot Gris
An: 2006

duminică, 9 august 2009

Rosu de Purcari 2003

Bausem in cateva randuri vinuri produse de cei de la Purcari. Mi-au placut indeosebi de la ei Merlot-ul si Chardonnay-ul. Aveam despre ei o parere cat se poate de buna si i-as fi recomandat inca dinainte ca un producator cu vinuri ce au un raport calitate pret foarte ok.

Care va sa zica toate bune, nu? Ce ar fi putut sa mai intervina? Ei bine, ieri am incercat un Rosu de Purcari care se doreste, pe buna dreptatea ca facand parte din gama de varf a vinificatorului moldovean. Vinul are un buchet rafinat si personal, ce imbina perfect taninii ne-agresivi cu restul aromelor in care predomina fructele de padure bine coapte , dar parca si un usor iz de tabac, iar in spatele lui stau 3 ani de baricare in butoie de stejar frantuzesc. In mod surprinzator pentru mine, am citit pe contra-eticheta ca in cupajarea facuta pentru obtinerea acestui vin a intrat pe langa cabernet sauvignon si Merlot si Malbec un soi pe care eu nu-mi amintesc sa-l mai fi intalnit decat la vinurile sud-americane sau spaniole.

Provocarea vinurilor sub 10 euro

Vorbeam vineri cu un foarte bun prieten despre ce vinuri am mai incercat fiecare in ultimul timp si ce recomandari i-as mai putea face, despre unde pot fi gasite vinuri ce merita cumparate si la ce preturi evident. Daca discutia s-ar fi oprit aici probabil nici nu v-as fi scris despre ea. Cum insa nu a fost asa, dati-mi voie sa continui cu cateva detalii. Am ajuns pana acolo incat m-a rugat sa ii fac o lista de vinuri pe care sa si le cumpere in viitorul apropiat. Trebuie sa mentionez ca persoana despre care este vorba se pricepe la vinuri, am baut cu el de exemplu, cred ca mai bine de jumatate din Brunello-urile pe care le-am incercat eu in tot acest timp si lista poate continua.

Cum la orice lista de cumparaturi se porneste de la un buget si cum discutia nu era una despre vinurile cu mari pretentii, ci despre vinurile la preturi rezonabile am stabilit si ne-am pus intrebarea cate si ce vinuri satifacatoare calitativ pot fi cumparate cu 200 de RON. Amandoi am cazut de acord ca din aceasta suma poti cumpara fie 2 sticle de vin ceva mai deosebit fie o cantitate insemnat mai mare de vinuri pe care insa nici unul din noi nu le-ar fi consumat cu placere.
M-am reorientat deci la palierul de vinuri pana in 10 euro si iata cu ce m-am intors acasa de la magazin (conditia a fost ca vinurile sa fie toate rosii). Daca merita sau nu, asta ramane de vazut si poate voi reveni cu detalii. Cum insa eu am incercat o parte din vinurile din lista nu cred ca dezamagirea prietenului meu va fi prea mare.

Misiones De Rengo - Cabernet Sauvignon 2007 (Chile)
Tamari - Malbec 2006 (Argentina)
Tarapaca - Cabernet Sauvignon 2007 (Chile)
Trivento Tribu - Malbec 2007 (Argentina)
Corona de Castilla - DOC Ribera del Duero 2005 (Spania)
Penfolds Rawson's Retreat - Shiraz/Cabernet 2007 (Australia)
Montana Reserve - Merlot 2005 (Noua Zeelanda)
Misiones De Rengo - Carmenere 2007 (Chile)

joi, 6 august 2009

Degustare de grup - Riesling

Asa cum a scris deja Mihnea, inca de la inceputul intalnirilor noastre, el a venit cu propunerea sa dedicam o degustare Riesling-ului. Eu, trbuie sa recunosc ca, am avut de prea putine ori ocazia sa ma intalnesc cu acest soi (sa ne intelegem, vorbim despre Rieslingul adevarat, nu despre cel italian), iar de cele cateva ori in care ne-am intersectat era vorba de cupaje in care se regasea si acest soi. Acest lucru, dar mai ales faptul ca nu de putine ori am auzit vorbindu-se de bine acest tip de vin, m-au facut cel putin curios inainte evenimentului de ieri de la Ginger.

Desi, dupa denumire, soiul poate parea foarte cunoscut, simt nevoia sa reamintesc ceea ce am spus si in paranteza anterioara si anume ca Riesling-ul de Rin este cu totul alt soi decat cel italian pe care il intalniti ceva mai des in Romania, dar care da nastere unor vinuri mai putin pretentioase sau mai degraba neutre.

Acestea fiind zise si inainte de a trece la vinuri, o sa mai spun ca pe mine acest soi a reusit sa ma surprinda destul de placut. Desi vinurile au fost destul de diferite, sau poate tocmai de aceea, pot spune ca am deslusit motivele pentru care mi se recomnda in trecut un astfel de vin. N-am sa spun ca Rieslingul ar pune in pericol preferinta mea pentru alte soiuri, insa cel putin de dragul diversitatii, va recomand sa nu ezitati sa incercati si voi un astfel de vin. S-ar putea ca si voi sa fiti la randul vostru surprinsi.

Dar sa lasam vinul sa vorbeasca...


Rudesheim Estate 2005 (prod. Georg Breuer, Rheingau, Germania): Culoare stralucitoare; nasul dezvaluie arome de banane si pepene galben; gustul este insa mai degraba citric, proaspat, domol, devine mai aromat pe final; postgustul este placut si destul de persistent; intensitatea se pierde treptat odata incalzit in pahar.

Schlossgut Reichartshausen 2006 (prod. Balthasar Ress,Rheingau, Germania): Culoare vezuie; nasul combina nuantele citrice, in care se simte mai evident grapefruit-ul, cu cele florale; gust dulceag si citric; aciditatea ridicata se combina bine cu restul de zahar; finalul este mediu si nu foarte intens.

Bernkasteler Badstube Spatlese Feinherb 2005 (prod. DRK Sozialwerk, Mosel-Saar-Ruwer, Germania): Culoare galbuie; nas ceva mai mineral; gustul este foarte aromat cu tente de lime si miere; restul de zahar pare sa acopere usor dezavantajos aciditatea.

Bernkasteler Badstube 2003 Rieling Kabinett (prod. Dr. H. Thanisch,Mosel-Saar-Ruwer, Germania): Culoare auriu intens; nas de miere si flori de tei; arome complexe si elegante; bine echilibrat; finalul este domol; postgust fin.

Diel Riesling GG Dorsheim Goldloch 2006 (prod. Schlossgut Diel, Nahe, Germania): Vin de un galben pai; nas foarte fin; dezvaluie arome de para si salcam; gustul este echilibrat si puternic aromat; aciditate buna; poastgust placut si plin.

Nota: Publicat deasemenea si aici.