sâmbătă, 13 februarie 2010

Sicilia & Puglia (Degustare de grup)

Asa cum va povesteam cu ocaziile anterioare, ne propusesem impreuna cu Radu, Mihnea, Dana si Ionut sa facem o incursiune prin vinurile italiene. Si cum am inceput, oarecum normal, cu Toscana, acum a venit randul suratelor mai din sud (din varful cizmei, daca vreti), adica Puglia si Sicilia.

Ceea ce m-a bucurat pe mine cel mai mult, a fost faptul ca am reusit sa ne umplem paharele cu soiuri specifice zonelor respective. Asa cum veti vedea in randurile de mai jos, lista a fost formata din patru vinuri rosii si unul alb, despre care eu v-am vorbit nu cu foarte multa vreme in urma si care, ma bucur ca mi-a lasat aceiasi impresie placuta ca la prima intalnire cu el.

Asadar vinurile...

Colomba Platino 2006 (alc. 12.5%, prod. Duca di Salaparuta, Sicilia): Un vin pe care daca l-as fi baut cu ochii inchisi as fi jurat ca e Chardonnay; ei bine, in realitate e un cupaj din doua soiuri nu foarte cunoscute Insolia (90%) si Grecanico (10%); nas floral cu terminatii untoase; gust bogat, plin de flori de camp si pepene galben; delicat si curajos deopotriva, iti umple cerul gurii cu o savoare aparte, personala, in ciuda asemanarii de care spuneam.

Ikone - Primitovo 2006 (alc. 14%, prod. Tundo - Monticava, Salento): Nas defectos; gust amar si neplacut (cauze bacteriene probabil); i-am dat o a doua sansa, insa desi cu evolutie usor diferita, cea de-a doua sticla avea acelasi iz neplacut.

Danzante - Primitivo della Puglia 2006 (alc. 13%, Puglia): La primul contact, iti arunca in nas un miros fructos, plin de mura coapta; in gura ii simti taninii fermi, dar placut rotunjiti; corpolenta medie; generos in arome (fructe de padure, marmelada si dulceata de nuci), se dezlipeste greu de cerul gurii; singurul repros pe care pot sa il aduc este faptul ca, retronazal, este destul de sarac ca intensitate.

Passopisciarro 2006 (alc. 14.5%, Castiglione di Sicilia): Facut din struguri Nerello Mascalese, vinul are o culoare suava, destul de deschisa, care te-ar putea induce in eroare la prima vedere; nasul este insa foarte intens si iti da de la primul semn de stire ca e treaba serioasa cu vinul asta; mirosul abunda in nuante de zmeura si visina, desi pe fundal poti simti un usor iz de acetona, datorat poate si gradului alcoolic destul de ridicat; gustul este plin si generos; foarte taninos, dar omogen si bine rotunjit, iti inunda simturile cu nuante fructoase (din nou zmeura) cu o inchidere ce aduce cu mirosul de piele si ceva vanilie; postgust amplu si lung; a fost pentru mine revelatia intalnirii de saptamana asta.

Demetra - Negro Amaro 2008 (alc. 13%, Tundo - Monticava, Salento): Culoare intensa, rubiniu-violacee; nas fructos (coacaze si mure); da senzatia de usoara dulceata; in gura se simte foarte taninos; corpolenta medie; gust necomplicat; posgust simplu.

Nota: Publicat deasemenea si aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu