duminică, 9 august 2009

Rosu de Purcari 2003

Bausem in cateva randuri vinuri produse de cei de la Purcari. Mi-au placut indeosebi de la ei Merlot-ul si Chardonnay-ul. Aveam despre ei o parere cat se poate de buna si i-as fi recomandat inca dinainte ca un producator cu vinuri ce au un raport calitate pret foarte ok.

Care va sa zica toate bune, nu? Ce ar fi putut sa mai intervina? Ei bine, ieri am incercat un Rosu de Purcari care se doreste, pe buna dreptatea ca facand parte din gama de varf a vinificatorului moldovean. Vinul are un buchet rafinat si personal, ce imbina perfect taninii ne-agresivi cu restul aromelor in care predomina fructele de padure bine coapte , dar parca si un usor iz de tabac, iar in spatele lui stau 3 ani de baricare in butoie de stejar frantuzesc. In mod surprinzator pentru mine, am citit pe contra-eticheta ca in cupajarea facuta pentru obtinerea acestui vin a intrat pe langa cabernet sauvignon si Merlot si Malbec un soi pe care eu nu-mi amintesc sa-l mai fi intalnit decat la vinurile sud-americane sau spaniole.

2 comentarii:

  1. Malbec e un soy foate apropiat de Merlot din punct de vedere fiziologic,se cultiva in Chile de foarte mult timp,bineinteles fiind un soi frantuzesc dus in lumea noua.Nici ei nu au stiut pana prin 1986-1988 ca merlotul pe care il cultivau si-l exportau cu succes era de fapt malbec.La o vizita a unui specialist francez,profesor la Bordeux,la plantatiile din Chile acesta a exclamat UITE MALBEC!Asa ca ei au facut din acest soy emblema exportului in exterior-baeti destepti!Nu se cultiva Malbec in Spania,dupa cate stiu doar in Chile si Argentina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,
    Am citit si eu dupa publicarea articolului mai multe despre soi si am observat ca Spania nu prea este mentionata pe acolo. Cu toate astea eu am avut primul contact cu acest vin prin intermediul unei sticla din aceasta tara. Nu exclud sa fi retinut eu prost, sa fi fost tot din America de Sud cumva, desi inclis sa cred ca nu. Din pacate nu-mi mai amintesc numele vinului. Probabil daca l-as vedea l-as recunoaste.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere