vineri, 21 august 2009

Degustare de grup - Rose & Merlot

Cum poate ati citit deja pe blogul lui Mihnea, ideea acestei intalniri a apartinut lui Ghenadie Bobeica de la WineRo care ne-a propus sa ne prezinte doua vinuri Enira, pe care inca nu le incercasem si carora sa le alaturam cateva vinuri romanesti.

Intalnirea a fost ceva mai mult decat o comparatie de vinuri, in primul rand pentru ca am avut parte si de cativa invitati surpriza la micul nostru eveniment , gazduit si de aceasta data, de Ginger. Primul, Domnul Profesor Liviu Grigorica, care desi prin firea lui modesta nu a vrut sa isi faca prea mult simtita prezenta, a reusit cel putin sa ne intimideze putin si sa ne faca sa ne straduim sa nu gafam prea mult in afirmatiile legate de vin. Cel de-al doilea, Domnul Mihail Rotenberg, nimeni altul decat cel care produce la Ceptura cateva Merlot-uri de exceptie cu o pasiune ce se simte in fiecare propozitie pe care o rosteste si care are legatura cu vinul.

Noile vinuri de la Enira, de la care a pornit ideea intalnirii noastre,au fost un roze si un Merlot si, cum era normal, acestea au fost si categoriile din care am ales competitoarele (desi intalnirea a fost una amicala) de la nord de Dunare.

Cum era normal am inceput cu roze-urile:

Terra Romana 2007 (Prod. SERVE, Ceptura): Cupaj de Merlot (40%) si Cabernet Sauvignon (60%) a carui culoare tinde spre portocaliu; nas fructos, nuante de piersica, vinul are corp, gustul este catifelat cu arome florale, pare insa sa nu isi sustina prospetimea pana la final.

Enira Roze 2008 (Prod. Bessa Valley, Bulgaria): Cupaj de Merlot si Shiraz, vinul are o culoare aprinsa si un nas interesant; aciditatea este ridicata; gustul este viu si in el se simt ceva nuante florale; si finalul este unul interesant, in el nuantele iau insa usor tente de fructe citrice si cireasa.

Prince Stirbey Roze 2008 (prod. Agricola Stirbey, Dealurile Olteniei): Culoare rosiatica; nas proaspat si elegant; aciditatea ridicata mi-a dat usoara impresie ca nu este suficient sustinuta de arome care, luate separat, sunt dealtfel foarte agreabile; final nu foarte lung.

... si am continuat cu Merlot:

Solaris - Merlot 2005 (prod. Oenoterra, Dealu Mare): Nasul te izbeste violent cu un miros deranjant peste care n-am reusit sa trec nici chiar dupa o aerare de 15 minute.

Prince Stirbey -Merlot 2005 (prod. Agricola Stirbey, Dealurile Olteniei): Culoare frumoasa, nas usor alcoolic; gustul este plin cu usoare note de cireasa si cacao; din pacate desi placut per ansamblu nu il pot compara cu recoltele aceluiasi producator din 2004 sau 2006 de care am fost impresionat la degustarile anterioare.

Rotenberg - Merlot 2006 (prod. Crama Rotenberg, Ceptura): Nas deosebit de complex, aproape complicat; Tanini fermi dar bine imblanziti; arome de zmeura; un vin plin, corpolent si ferm cu un final ca un happy-end.

Easy by Enira - 2008 (prod. Bessa Valley, Bulgaria): Nas cu iz de mure; gustul pare usor dulceag; un vin prietenos plin de arome fructoase; gust placut si proaspat, poate si datorita tineretii vinului; un vin cu valente gastronomice.

Menestrel - Merlot 2007 (prod. Crama Rotenberg, Ceptura): Nasul ceva mai agresiv ca al primului Rotenbeg ascunde un usor iz de coaja de paine prajita; aciditate si corpolenta buna; vinul promite multe, probabil va avea o evolutie buna in sticla.

Prince Mircea - 2006 (prod. Vinarte): Am fost putin dezamagit de acest vin pentru ca, desi nu il pot compara cu fratele mai mare al lui (Matei), ultima oara cand l-am baut mi-a placut (era ce e drept din 2005). Acum insa, mi-a lasat senzatia de un vin apos al carui nas dezvaluie tente lemnoase care insa nu par sa-l avantajeze.

Rotenberg - Merlot 2007 (prod. Crama Rotenberg, Ceptura): Nas ciocolatiu; tanini puternici, arome complexe, corpolent; putin mai astringent pe final decat cel din 2006; In post-gust vinul pare sa sopteasca insa secrete ce vorbeasc despre ambitia de a-l depasi de cel din 2006.

Cateva imagini de dinainte de eveniment:


Nota: Publicat deasemenea si aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu