duminică, 29 noiembrie 2009

Syrah/Shiraz - Degustare de grup

Trebuie sa marturisesc ca, eu unul, am asteptat cu destul de multa nerabdare ultima noastra intalnire pe teme oenologice, ce a avut ca tema soiul Shiraz, soi pe care eu il consider unul din preferatele mele.

Intalnirea noastra s-a bucurat si de aceasta data de prezenta prietenilor vinului (asa cum frumos le-a zis Andrei aici), a prietenului nostru Ghenadie si a gazdelor doastre de la Ginger (de aceasta data reprezentate doar de Doru).

Pentru ca sedinta noastra precedenta ne-a deschis apetitul pentru degustari in orb, am cazut cu totii deacord ca si de aceasta data sa aplicam aceasta metoda, astfel ca toate cele opt sticle si-au tras caciula pe ochii si si-au asteptat cuminti randul, exceptie facand doar Syrah 2007 by Enira, care fiind un vin din cu totul alta categorie (inclusiv ca pret) si necesitand o carafare prealabila l-am lasat la final ca sa incununeze adunarea noastra.

Iata care au fost vinurile cu care ne-am delectat in acest episod al intalnirilor noastre:

Jacob’s Creek Shiraz 2006 (Australia) 14% alc.: un vin rubiniu inchis, ce deseneaza frumos paharul; nasul este condimentat, usor ciocolatiu in care se mai pot simti ceva zvarcoliri de cireasa amara; taninii sunt destul de evidenti, dar fara a stirbi din rotunjimea vinului; un vin destul de consistent; in postgustul mediu se simt nuante iuti;un vin onest.

Saint Joseph Syrah 2007 – Jean-Michel Gerin (Franța) 12.5% alc.: In nas se simte initial un amestec putin ciudat, un iz de bacon insotit de note fructoase, dar care deviaza dupa prima gura in note usor animalice; dezechilibrat; usor amarui; final scurt.

Cramele Recaș Shiraz 2008 (România) 14% alc.: Culoare foarte vie; notele de bacon afumat se impletesc cu aromele fine de cafea; taninii sunt destul de fermi, parca abia tinuti in frau; gustul pare usor dulceag si plin de arome de fructe (visina); aciditate ridicata; final condimentat; vinul da senzatia ca e inca tanar si ca mai poate sa creasca, sa se cizeleze.

Lindemans Bin 50 Shiraz 2007 (Australia) 13.5% alc.: Culoare usor caramizie; nasul este puternic fructat; se simt in el mure si afine proaspat strivite; gustul este elegant si plin, in el se ciocnesc adieri de piper negru si praf de cacao; tanini calmi; bine echilibrat; postgust foarte agreabil.

The Hedonist Shiraz McLaren Vale 2005 (Australia) 14.5% alc.: Culoare rosu Bordeaux; nas condimentat, deosebit de complex in care stau inclestate note afumate si parfum de foi de tutun; tanini fini; in gura se mai simt tente vanilate, pentru ca in final, nuantele de mure sa puna stapanire pe toate simturile.

Salentein Reserve Syrah 2004 (Argentina) 15% alc.: Culoare stralucitoare, rosu-caramiziu; nasul este puternic si indraznet, insa nu foarte elevat si iti trezeste amintirea unui strugure bine copt si parguit de soare; da impresia ca ar avea ceva zahar rezidual; are o usoara carenta de aciditate, dar si note putin oxidative; alcoolul este foarte evident, usor dezechilibrat; final lemnos.

Yellow Tail Shiraz 2008 Casella Wines (Australia) 13.5% alc.: Vinul are o culoare rubinie, intensa; nas piperat, insotit de trimiteri spre cafeaua proaspat macinata; In gura te intampina arome fine de scortisoara, iar fructuozitatea este sustinuta cu note placute de visina; aciditate ridicata; posgust fructos, cu tuse de flori de liliac ce pare sa il faca usor dulceag in final;

Cramele Recaș Shiraz 2007 (România) 14% alc.: Culoare violacee; Nasul este proaspat si floral (violete); gustul mi-a amintit de cel al compotului de visine; subtirel; pare lipsit de corpolenta.

Cam astea ar fi parerile mele personale. Cine nu si-a pierdut insa rabdarea mai primeste ca bonus si opinia mea despre Syrah-ul despre care spuneam ca l-am considerat ca fiind o placuta incheiere a intalnirii noastre si deci, nu a fost luat in considerare in alcatuirea clasamentului preferintelor personale, clasament pe care il puteti citi mai jos si despre care, cred ca merita amintit ca l-am facut inainte sa deconspiram participantii (n.r.: probele erau cunoscute, ordinea nu).

Syrah 2007 by Enira, Bessa Valley (Bulgaria): Culoare destul de inchisa; nas complex si promitator; gustul este plin si bine balansat, in el se simt senzatii de piper fin macinat; postgust prelung si bogat in note de cafea si migdala; un vin in ascensiune caruia nu-i poti reprosa decat faptul ca ne-am intalnit prea devreme.

1. The Hedonist Shiraz McLaren Vale 2005
2. Lindemans Bin 50 Shiraz 2007
3. Jacob’s Creek Shiraz 2006
4. Yellow Tail Shiraz 2008
5. Cramele Recaș Shiraz 2008
6. Cramele Recaș Shiraz 2007
7. Salentein Reserve Syrah 2004
8. Saint Joseph Syrah 2007

Numai bine!

Nota: Publicat deasemenea si aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu