joi, 21 mai 2009

Degustare de grup - Chardonnay

Aseara ne-am strans aceiasi oameni, in aceiasi locatie ca si data trecuta pentru a ne continua demersul pentru o cunoastere mai buna si o imprietenire cu vinul.

Vreau sa aduc din nou multumiri gazdelor noastre Cesar si Doru care ne-au supravegheat sa nu derapam prea mult in aprecieri.


Noutatea de aceasta data o reprezinta evident soiul: Chardonnay. Ne-am propus ca cerintele sa fie aceleasi: monosoi de productie romaneasca.


Cum ne-am obisnuit deja unii cu altii si cu ideea de degustare de grup, am trecut la fapte, nu inainte insa de a ne asigura ca temperatura vinului este cea potrivita.


Degustarea a fost cat se poate de interesanta pentru mine. Am avut vinuri mai baricate sau mai proaspete, mai noi sau mai vechi si, evident, din mai multe podgorii. Daca o parte din vinuri sunt produse de vinificatori pe care i-am intalnit si la degustarea de Cabernet Sauvignon este mai degraba o pura intamplare. Pentru a lamuri lucrurile, vinurile sunt alese cat se poate de democratic, fiecare participant venind cu propunerea lui la tema stabilita. Poate sunt vinuri ma
i bune care nu sunt in lista noastra, dar nu ne-am propus sa inventariem vinurile de pe piata, ci doar sa invatam cate ceva impreuna. Din acest motiv ma vad nevoit sa repet ceea ce am spus cu ceva vreme in urma: vorbesc aici despre gusturile si preferintele mele si nu despre calitatile generale ale vinurilor degustate.

Vinurile au avut plusurile si minusurile lor (din nou tot despre preferinta personala e vorba). Unele au bifat mai multe puncte bune altele mai putine, dar nu a fost niciunul care sa-mi displaca total. Mi-a placut atat fructozita
tea lui 3 Hectare sau prospetimea lui Terra Romana, cat si aroma (desi ceva cam dulce, poate de la alcool) din vinul celor de la Domeniile Franco-Romane. M-am salutat respectos cu Sole desi parca a fost cam zgarcit cu noi pentru un vin medaliat. Am savurat cu placere nuanta nici prea pronuntata nici de ignorat de barique din La Cetate, dar nu mi-a displacut nici rotunjimea de unt al vinului La Putere.

Cu toate astea, desi nu mi-a fost usor (mai ales in a doua jumatate a clasamentului) nu renunt la ideea topului.

Iata-l ...

1. La Cetate Tezaur 2005 - Carl Reh
2. La Putere 2005 - Cramele Recas

3. Sole 2007 - Cramele Recas

4. 3 Hectare 2007 - Murfatlar

5. Chardonnay 2007 - Domeniile viticole Franco-Romane

6. Terra Romana 2008 - SERVE

6 comentarii:

  1. inca odata, nu pot decat sa aplaud si sa admir aceste intalniri ale voastre! caci, pana la urma, cel mai bun vin e cel baut/degustat cu prietenii, nu :)? bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Zazuza,

    La degustarea de pahare Riedel cel ce a tinut prezentarea spunea ca vinul e genul de bautura pe care n-o bei niciodata cu dusmanii, este bautura pe care vrei s-o imparti cu prieteni, intocmai cum zici tu ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. salut, vreau si eu sa va felicit pentru initiativa si mai ales ca va delectati cu vinuri romanesti, promovandu-le astfel.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nicusor,
    Multumesc de felicitari. Ma tem insa ca te voi dezamagi. Data viitoare vom trece de granitele tarii, dar mai multe detalii despre tema urmatoare la momentul potrivit :).

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai mi se pare normal sa trecem, noi toti, granitele tarii, pentru a avea termen de comparatie si de a vedea unde suntem.

    Spor la degustat. Asta am sa fac si eu in seara asta. Un prieten care a fost la "degustarea de Riedel" vrea sa imi prezinte achizitiile. Sper sa pot vedea si meciul :) dupa asta. Sau in timpul...

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu ne-am propus sa facem neaparat o comparatie intre vinurile romanesti si cele straine doar ca pentru degustarea urmatoare am renuntat la contrangerea ca vinul sa fie de productie interna :).

    Banuiesc ca la pahare te reheri, nu? Pai o sa fie cam greu ca aveti cate unul de fiecare fel, iar voi sunteti doi :).

    RăspundețiȘtergere